Skolevalg

03.10.2016 af: Tine Kategori: Børn

skolevalg_odense

Sofia skal i starte i skole til næste sommer, og det betyder at vi meget snart, skal indskrive hende på den skole, hun skal gå på. Vi skal tage et skolevalg! Ingen af os kender noget til den skole, hun hører til, da vi ikke er opvokset i området – og vi har kun boet i området i 3½ år. Så da vi vidste, hvor vi skulle bo i sin tid, valgte vi at skrive hende op på 2 lokale private skoler også. Simpelthen af den enkle grund, at vi ville have mulighed for at se, hvad skolerne stod for hver især. Klip til næsten 4 år senere. Nu står vi og skal vælge, og kender stadig ikke noget til skolerne.

Det er vores helt egen skyld, for vi kunne jo bare have opsøgt information. Men det fik vi ikke gjort, og nu er vi næsten på bagkant, da der er indskrivning til skole allerede om en måned. Den ene privatskole blev dog hurtigt valgt fra for et par uger siden. Den lå simpelthen ikke optimalt rent logistisk, da det ville kræve at vi kørte lidt i den “forkerte” retning ift. arbejde og Antons børnehave. Samtidig var vi ret sikre på at de to resterende skoler, nok skulle være noget for os. Men nu står vi med 2 skoler tilbage. Og hvilken skal vi vælge?

Den lokale skole har vi kun hørt godt om. Både fra venner og bekendte, som enten selv har gået på skolen, eller som har børn på skolen nu. Skolen har rykket sig meget de senere år, og har en god lokal forankring. Vi har hørt at de har en super god forårs-sfo, som er det tilbud, alle børn i Odense kommune følger før de skal starte i 0. klasse. Vi kender dog intet til det faglige niveau. Men det er også en stor skole med op til 3-4 klasser pr. årgang. Både min mand og jeg gik på små skoler med ca. 200 elever, så det er lidt af en anden verden for os at have med så stor en skole at gøre. Det er faktisk ret overvældende.

Det er nok også derfor vi følte os godt tilpas, da vi sidste weekend var til åbent hus på den private skole, som Sofia har været skrevet op til de sidste 4 år. Det er en lille skole med ca. 225 elever. Der er én klasse pr. årgang med max 23 elever i hver klasse. Der er en lille og overskuelig skolegård. Kun et vist antal klasseværelser, og et overskueligt antal lærere. Præcist som vores egen skolegang. Skolen har en masse fantastiske tilbud; musikskole, studieture, skolebus osv. Men heller ikke her kender vi noget til det faglige niveau. Skolen virker til at være meget kreativ, men jeg kan godt være bange for at det er på bekostning af det faglige niveau?!

Vi har endnu ikke været til åbent hus på den lokale skole, og føler os derfor rigtigt meget i tvivl. Hvordan dælen vælger man den rigtige skole? Hvad skal man lægge mærke til og spørge ind til? Hvordan tager man det rigtige skolevalg til ens barn?

ALLE Sofias venner fra børnehaven skal på den lokale skole. Og det gør mig selvfølgelig endnu mere i tvivl. For er det så bare mig, der er så forkælet at jeg kan vælge skole? Er den lokale skole i virkeligheden ikke bare god nok?

Hvad siger jeg til mit barn, hvis vi vælger ikke at sende hende på den lokale skole? For så skal hun jo væk fra alle hendes venner. Jeg ved at hun nok skal få venner i skolen, men hvordan forklarer man lige en 5 årig at hun ikke skal gå sammen med alle de andre fra børnehaven?

Åh, det er så sindssygt svært! Hvad var jeres tanker om skolestart?

Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Skolevalg

  1. Nu ved jeg jo hvad den lille private skole er og kan kun sige positive ting om den. Min store pige går i 3. Klasse på skolen og min dreng starter forårs sfo her til marts
    Derudover blev min store kloge nevø færdig derude forrige år, min niece går i 6. Og min svigerinde er lærer derude… så du kan nok høre vi er glade for stedet.

    Du er mere end velkommen til at skrive en mail hvis du har spørgsmål om stedet 🙂

    • Ja, det ved du jo 🙂
      Jeg er faktisk ikke i tvivl om at det er en god skole. Vi havde kun positive ting med hjem fra åbent hus. Jeg elsker at de giver plads til det enkelte barn og dets kreativitet. Jeg elsker at det er en lille skole. Og vi følte os godt tilpas. Men jeg er i tvivl om det faglige niveau er så meget over den lokale skole, så det er “værd” at hive Sofia ud af hendes vante omgivelser. Børnehaven er meget knyttet til Dalumskolen, så her er hun vant til at komme. Og hendes venner fra børnehaven skal som sagt også alle sammen gå dér. Så det er virkelig en kæmpe overvindelse for mig, hvis hun pludselig skal hives ud af det.

      • Jeg kender ikke til niveauet på Dalumskolen, men synes de herude har en fed måde at undervise på, som virkelig understøtter det enkelte barn og deres måde at lære bedst om det så er at sidde i sofaen på gangen, med hørebøffer eller med hjælp fra en kammerat. Og det elsker jeg. Og så er jeg vild med at de ser det enkelte barn, fordi de er så få, så ved alle hvem alle er og alle børn passer på hinanden.
        Vores folkeskole har 4 spor og det er bare for meget synes jeg.
        Der er heldigvis rigtig mange fra skolen herude i vores kvarter, til trods for at vi bor langt væk, så de får venner i kvarteret men ind imellem skal vi da også køre når det er i den anden ende af byen, men det er jo kun til de når en vis alder. Men det er svært! Det er jo en kæmpe ting og mange år af børnenes liv.

        • Jeg elsker at de er så få på skolen, så der er tid til det enkelte barn. Jeg har som sagt selv gået på en lignende skole, og jeg husker min skolegang som meget tryg fordi der netop var tid til fordybelse fra læreren. Sofia har et godt hoved skruet på sig, men hun er også en vildbasse, så jeg er ikke i tvivl om at hun vil have godt af at gå i en mindre klasse;-)
          Vi bor faktisk tæt på begge skoler, så det vil være det samme for os om Sofia kommer til at gå på den ene eller den anden skole. Dog er skolevejen til Lilleskolen ikke den bedste, da hun skal krydse en stor vej. Men ja, det er en kæmpe stor ting. Man vil jo gerne vælge det bedste for sine børn.

  2. Vores søn var også skrevet op til privatskole.
    Vi flyttede til nyt hus 6 måneder før han skulle starte i skole.
    Vores lokale skole (500 m) fra vores hus havde et godt ry.

    Der var ikke en eneste fra hans børnehave som skulle på den skole, så jeg var meget i tvivl om det var det rigtige valg.

    Vi valgte den lokale folkeskole 500 m herfra , og det er jeg så lykkelig for.
    Han fik hurtigt mange kammerater, og her hvor han går i 5. Klasse cykler de bare med hinanden hjem fra skole.

    I starten var de 0, 1 og 2 klasse sammen.
    I 4. Klasse var de bare dem selv, og nu er de en ren 5. Klasse.
    De er 17 elever i klassen, der er ingen parallel klasse på deres årgang. De har super gode lærere og en rigtig god klasse

    • Det lyder som om at vi har haft nogle af de samme overvejelser!

      Begge skoler ligger i lokalområdet, men distriktsskolen er selvfølgelig mere lokalt forankret. Her går kun lokale børn – hvorimod den private skole rummer flere “udefra”. Jeg tænker også meget over at Sofia ikke kommer til at gå sammen med nogle af alle børnene i nabolaget, og dermed ikke kan cykle rundt til skolekammeraterne. Det synes jeg er rigtigt synd.
      Distriktsskolen har et godt ry, men er som sagt en kæmpe skole. Hvis den havde været lidt mindre, havde jeg nok ikke været så meget i tvivl!

  3. Vi kendte heller ikke meget til den by og skole, som vi flyttede til for knap 4 år siden. Victor skal også starte i skole til næste år og her har vi valgt den lokale folkeskole. Vi er i princippet meget stor tilhængere af folkeskolen, og derfor har vi faktisk ikke engang overvejet at skrive ham op til privatskole.

    Personligt synes jeg det er lidt fjollet at skulle fragte børn langt og sende dem i en skole hvor de ikke kender nogle, og hvor alle de andre fra lokalområdet går samme sted pånær fåtallet. Jeg har kun hørt om et par stykker fra Victors børnehave, som skal på privatskole, men er glad for at mange af dem bliver herude.

    Jeg tænker også tit, at jeg synes alle børnene jeg kender er nogle søde børn og forældrene er også søde og rare allesammen, så jeg er glad for at Victor fortsætter med de samme børn og ved at de bor lige rundt om hjørnet.

    Mht skolen har jeg hørt både positivt og negativt, men sådan tænker jeg, at det er med de fleste, og skulle en af drengene en dag have behov for at komme på en anden skole, Jamen så gæt vi naturligvis det!

    • Jeg vil også rigtigt gerne støtte op om folkeskolen, og det er også derfor, vi er så meget i tvivl. For i princippet vil vi helst have hende til at gå dér. Men vi kan heller ikke lade være med at skæve til den anden skole, da den har nogle rigtigt gode tilbud til eleverne – og som sagt er en noget mindre skole. Den er ca. halv størrelse af den lokale skole.
      Begge skoler ligger heldigvis tæt på hjemmet, så vi skal ikke køre byen rundt for at aflevere. Det kunne ikke hænge sammen i vores travle hverdag.
      Jeg er også vild med tanken om at Sofia skal blive ved med at gå sammen med de andre børn fra børnehaven. De er nemlig rigtigt søde, og vi forældre har selvfølgelig også fået opbygget et godt forhold.

      Og ja, du har ret! Hvis skolen ikke viser sig at passe til barnet, så er det jo bare at rykke videre 😉

  4. Vi havde nøjagtig samme tanker omkring valg af skole til Julie for et år siden. Langt de fleste af børnene i hendes børnehave skulle på distriktskolen og kun en enkelt skulle på den anden skole vi havde i tankerne. Begge skoler har et høj fagligt niveau, er gode til at se individet og individet og i gruppen. Den ene ligger stor vægt på den traditionelle læring med tavle undervisning hvor den anden ligger mere vægt på den utraditionelle læring med at leg og bevægelse.

    Det var et rigtig svært valg men vi endte faktisk med at vælge den anden skole ud fra vores mavefornemmelse dels pga den utraditionelle indlæring med leg og bevægelse som vi mener passer er godt til Julie men også fordi hun virkelig ikke havde det godt med hendes årgang i børnehaven (de har været årgangsinddelt hele tiden).

    Vi endte med at give en hel frisk start og det har vi på intet tidspunkt fortrudt. Vi har fået et barn der trives i klassen, der er glad ved at lære og glad ved at gå i skole.

    Det er jer der kender jeres barn bedst, hvordan hun bedst lærer og hvordan hun trives i børnehaven, jeg vil sige at I bør gå efter jeres mavefornemmelse.

    Held & Lykke med valget 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Kategorier