Til sundhedstjek #2

13.04.2015 af: Tine Kategori: Vægttab

For en måneds tid siden var jeg til et øjenåbnende sundhedstjek på min arbejdsplads. I korte træk fik jeg at vide, at jeg var en meget muskulær type, at min fedtprocent var optimal, at jeg skulle formindske mit taljemål og at jeg skulle opgive at nå et BMI på 25. Sidste nævnte snakkede vi videre om i dag, og kostvejlederen fortalte at hun havde lavet et sort regnestykke for at se om hun kunne gennemskue, hvor meget fedtmasse jeg skulle tabe for at blive “normalvægtig”. Men det skal jeg nok komme ind på til sidst!

Jeg startede med at træde op på vægten, og den viste et minus på 0,5 kg. Egentlig ret overraskende, da de sidste par uger har været fyldt med påskeæg, hvide boller og vin. Hen over påsken har jeg måtte slække lidt på de strenge vaner, og har nydt lune rundstykker til morgenmaden og chokolade til aftenhyggen. Jeg har gjort det med fuldt overlæg, og fortryder det ikke, så jeg havde nok regnet med et plus på vægten. Det er derfor en sejr at den viste minus. Den største succes i dag, var dog at min talje var blevet mindre. Faktisk har jeg tabt mig 3 cm siden sidst, og jeg ligger nu med en højde-/taljeratio på 0,52. Den optimale er under 0,50, så der skal lige slibes 4-5 cm mere af. Det tror jeg dog nok at jeg skal nå med 7 Minute Work Out, og de andre tiltag, jeg har indført i min hverdag. Fx er jeg meget opmærksom på at stå op i løbet af en arbejdsdag. Jeg prøver virkelig at gøre det 20 minutter ud af hver time. Kostvejlederen siger at det virkelig gør en forskel, så det er bare med at holde i. Samtidig er jeg begyndt at løbe noget mere, og det betyder at jeg kommer ud og træner cardio 2-3 gange om ugen.

Ang. BMI, så er det stadig for højt. 500 g gør jo ikke den store forskel. Dog fortalte Gitte, kostvejlederen, at hun havde regnet ud, at hvis jeg skulle tabe de 6-7 kg mere for at nå normalt BMI, så ville min fedtprocent ende under normalen (selvfølgelig forudsat at de tabte kilo ville være tab af fedtmasse, som det jo normalt er). Og det er altså ikke sundt! For lav fedtprocent kan betyde hormonelle forstyrrelser, lavt energiniveau og dårligt humør. Selvfølgelig er det forskelligt hvor hårdt man rammes, men hun ville ikke anbefale mig at komme derned. Jeg kunne selvfølgelig også prøve at tabe muskler, men hun siger at det er meget svært. Hun brugte ord som total inaktivitet og seriøs sygdom for at gøre det. Så det er i hvert fald ikke en mulighed. Hun holdt derfor fast i sin anbefaling til mig om ikke at have fokus på yderligere vægttab, men derimod have fuld fokus på (mere) sænkning af taljemålet.

Jeg har selvfølgelig tænkt meget over tingene siden mit sidste møde med hende, og det har egentlig givet mig en enorm ro. Som jeg skrev i går, så er jeg ret tilfreds med min udvikling siden august, og jeg er ikke mere så forhippet på at tabe mig. Selvfølgelig ville det være dejligt at komme 6 kg længere ned, men det er ikke mere mit primære mål. Det primære mål er nu at få en mindre talje, så jeg kan strege livsstilssygdomme fra listen (kostvejlederens ord). Så tænker I sikkert: Hvad så med maveoperationen? Lægen sagde jo at jeg skulle have et BMI under 25 for at blive indstillet. For at være helt ærlig, så tænker jeg ikke så meget på det. Jeg er mere optaget af at være sund end at have en flad mave. Måske det er lettere at træne maven, når nu der er røget 14 kg? Måske jeg kan slippe af med min kængurupung ved andre metoder end operation? Jeg ved det ikke, men jeg tager det, når den tid kommer. Om ikke andet så må jeg jo overbevise min læge om at jeg er sund og rask på trods af at mit BMI er for højt.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier