Et varigt vægttab på 15 kg!

07.04.2016 af: Tine Kategori: LCHF, Motion, Snik snak, Vægttab

I august 2014 besluttede jeg mig for at tabe mig. Målet var at gå 10-15 kg ned i vægt for at blive indstillet til en operation, hvor jeg kunne få fjernet mit overskydende hud på maven. Mit maveskind havde generet mig rigtigt meget den sommer. Ikke generende for mit udseende, men generende fordi det kløede rigtigt meget i varmen. Jeg havde fået nok, og vidste godt at lægen ville bede mig om at tabe mig inden det blev gjort mere i den sag. Så det måtte jeg jo igang med!

Egentlig har jeg altid hvilet rigtigt meget i mig selv, og har som sådan aldrig været utilfreds med min vægt. Dog var den de sidste år steget alt for meget, og den sommer sneg den sig op på 90 kg! Alt for meget til mine små 165 cm. Så fra den ene dag til den anden besluttede jeg mig for at give alt hvad jeg havde, for at tabe mig.

Kosten
LCHF bølgen var “talk of the town” den sommer, og derfor besluttede jeg mig for at tage nogle af de principper til mig. LCHF står for Low Carb High Fat, og går i sin enkelthed ud på at man spiser en kost, der indeholder få kulhydrater og meget fedt. Madbanditten forklarer det meget godt: “Egentlig kan man sige, at man har vendt kostpyramiden på hovedet, idet man har vinket farvel til alle kornprodukter og stivelsesholdige kartofler og så selvfølgelig sukker.”
Jeg skar med det samme kartofler, havregryn, pasta, brød, ris osv. ud fra min kost. Jeg stoppede med at drikke sukkerholdig sodavand, og jeg droppede alt, hvad der hed slik, chokolade, is og kage. Det var kold tyrker. Ikke noget med at snyde. Men det gav også meget hurtigt resultater. Jeg smed i gennemsnit 1 kg om ugen, og efter præcist 3 måneder, var jeg 10 kg lettere. Bum!

I starten savnede jeg brød. Især det lune rundstykke med smør om søndagen var virkelig svært at undsvære. Men jeg fandt hurtigt ud af at æg og bacon var lige så godt, og at man sagtens kunne bage LCHF boller.

Motion
Et par måneder inden kostændringen var jeg startet til udendørs kvinde cross én gang om ugen. Samtidig var jeg begyndt at løbe lidt. Motionen blev dog ikke intensiveret under mit vægttab. Min erfaring er at jeg ikke skal gå igang med alt for mange ændringer på én gang. Derfor tog jeg det lidt i steps. Jeg er sådan en person, som godt kan gå død i det, hvis jeg laver alt for meget om i min hverdag, og derfor besluttede jeg mig for at have 100% fokus på kosten, og lade motionen spille en sekundær rolle.
Her længere henne i processen har det to dog skiftet plads, og nu er motionen min drivkraft. Og kosten tænker jeg ikke så meget over mere. Jeg har fået de nye vaner ind under huden, og ved hvad der virker for mig.

Varigt vægttab
Jeg tabte som sagt de første 10 kg på 3 måneder. De næste 5 kg røg vel over de næste 6 måneder. Sådan helt stille og roligt uden at være alt for striks med min kost. Det var lige omkring juletid, og det var svært helt at undgå nogle af de “forbudte” madvarer. Under hele mit vægttab har jeg været meget bevidst om at mine børn er små kopimaskiner. Det er jo et plus når de ser, at mor dyrker motion og tænker over, hvad hun putter i munden. Men det er efter min mening også et minus, når jeg på ingen måde vil lære dem, at man ikke “må” spise slik og chokolade. De skal have et naturligt forhold til mad, og det synes jeg ikke total afholdelse er medvirkende til.
Derfor har jeg også valgt lige så stille og roligt at spise sukker igen. Jeg kan sagtens spise kage, slik og chokolade uden at jeg tager på af det. Dog har jeg dermed også taget en beslutning om ikke at tabe mig yderligere lige pt. Jeg har nu holdt vægten i 1 år, og synes dermed at jeg har bevist over for mig selv at mit vægttab er sket på en god måde. Det var intet quick fix, og ikke for dramatisk til at holde resten af livet. Sidstenævnte har især været vigtigt for mig, da det har været en livsstilsændring, jeg var ude efter. Jeg har fundet ud af at jeg har det bedre uden alt for mange carbs fra brød, pasta, ris osv., så derfor har jeg heller ikke nogen udfordring med at holde mig til den oprindelig kost.

Hvad så nu?
Mit oprindelige mål var at tabe 10-15 kg, så man må jo sige at jeg har opnået det! Jeg nåede at runde et vægttab på 16 kg, men nu ligger jeg på 15 kg. Ønsker jeg så at tabe mere? På et tidspunkt gør jeg nok. Rent BMI mæssigt at jeg stadig overvægtig, og jeg vil da ærligt talt helst ned i normalområdet at ligge. Jeg har fået at vide fra en diætist at jeg er ret muskulær, og derfor vil have svært ved at ramme en lavere vægt, men jeg vil alligevel prøve:-). Dog kan jeg ikke finde motivationen lige nu, og derfor venter jeg, til den dukker op. I mellemtiden fokuserer jeg på mit mål om at løbe halvmarathon, og så må kosten igen få 100% fokus når jeg er klar til det.

Min mave er hverken blevet værre eller bedre efter vægttabet, men jeg tror simpelthen ikke, jeg tør blive opereret! Tænk nu hvis det gik galt?! Så jeg kommer nok til at leve med min mor-mave (og med de nærmest ikke-eksisterende bryster, som forsvandt sammen med de 16 kg). Men det er også ok! Jeg vil gerne være rundmavet og fladbrystet, så længe jeg bare er glad:-)

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Et varigt vægttab på 15 kg!

  1. Det er en kæmpe forskel, og sikke flot arbejde 🙂 Især fordi du har holdt den i 1 år 🙂
    Respekt til dig !!

    • Tak! Hvor er du sød. Jeg synes selv der er sket meget, og jeg er så stolt over at jeg holder ved min nye sunde krop, men stadig kan spise søde sager uden at det tager overhånd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier