I fredags havde vi besøg af mine forældre, og vi grillede en cuvette på gasgrillen. Jeg havde lyst til at lave en god tyk sovs til kød, pomfritter og bønnefritter, og faldt over Madbandittens blomkålsbearnaise. Jeg har før lavet hjemmelavet bearnaise, men det er godt nok svært at røre så den ikke skiller. Det har i hvert fald voldt mig en del besvær de gange, jeg har skulle stå med æggeblommer og klaret smør! Og så er det bare noget hyr at skulle lave den i sidste øjeblik. Især når man har sultne unger i baggrunden.
Blomkålsbearnaisen er en helt andet sag. Den er meget let at gå til. Og så smager den næsten bedre end en almindelige bearnaise. Og den skiller ikke. Jeg lavede den ud af et meget lille blomkålshoved, og det blev til virkelig meget sovs. Vi var 4 sultne voksne og 3 ditto børn, og jeg tror vi spiste knapt halvdelen. Resten står i køleskabet til i dag, hvor vi vist bare skal have pomfritter og burger. Manden og jeg er lidt ramt efter en fest i går.
Opskriften er som følger. Jeg har lavet en lille smule om i den.
Blomkålsbearnaise, 6-8 personer
Ingredienser
1 blomkålshoved
1 løg
250 g smør
2-3 spsk. frisk estragon
1-2 spsk. hvidvinseddike
1-2 tsk. bearnaiseessens
2 æggeblommer
Salt og peber
Fremgangsmåde
Kog blomkål med hakket løg til det er blødt. Smelt smørret ved lav varme i en anden gryde. Hæld det hvide bundfald fra, så du har klaret smør. Blend blomkål og løg til en glat puré. Tilsæt æggeblommer, hvidvinseddike og bearnaiseessens, og blend igen. Tilsæt det smeltede smør i en stråle og blend. Smag sovsen til med salt og peber, og rør til sidst hakket estragon i. Jeg lavede den en time i forvejen og varmede den stille og roligt op på lavt blus. Det tog den ikke skade af.