Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/thespacebetween.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/thespacebetween.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Kategoriarkiv: Opskrifter

Vinterwok med kylling, squash, porrer, butternut squash & gulerødder

23.01.2016 af: Tine Kategori: Mad, Opskrifter

Vinterwok_thespacebetween

I søndags tog min mand teten på at finde opskrifter til den kommende uges madplan. Da jeg kom hjem fra træning, havde han således lavet et helt A4 ark med opskrifter og alt det, der skulle købes ind. Han havde taget udgangspunkt i nogle bøger om 5:2 kuren, som jeg et par dage forinden havde lånt af min søsters søde svigerinde. En af opskrifterne var en sensommer-wok. Jeg synes dog den skulle tilpasses efter årstidens grøntsager, og derfor blev den til en vinter-wok;-). I princippet kan man bruge alle slags grøntsager, så det er en god ret, når man skal rydde ud i grøntsagsskuffen.

Før jeg fik børn levede vi nærmest af wok-mad. Det var så let lige at smide lidt kød og grønt i en wok. Og jeg synes det kunne varieres i det uendelige. Men efter ungerne er kommet til, så er der kommet en masse andre favoritretter til. Nogle som er mere børnevenlige. Ikke at wok ikke er børnevenligt, men det er jo ikke pasta/kødsovs;-). Og mine unger er faktisk heller ikke særligt meget for mad, der er blandet sammen. De vil helst have kød for sig, gulerødder for sig, og sovs for sig. På den måde spiser de mere.

Denne wokret kan dog nemt tilpasses børn – i hvert fald mine børn – da kyllingen tilberedes først, og dermed kan tages fra inden grøntsagerne kommes ved.

Vinter wok, 2 voksne + 2 børn

Ingredienser
1 håndfuld hakket persille
Skal fra 1 citron
1 fed hvidløg
4 kyllingefileter i mundrette stykker/strimler
2-3 gulerødder i strimler
1 squash i tern
1 butternut squash i tern
2-3 porrer i ringe
Lidt olie til stegning
Salt og peber

Fremgangsmåde
Hak persille, revet citronskal og hvidlæg fint, og rør det sammen til en blanding. Lynsteg kyllingen, kryd med salt og peber, og læg til side (her kan der tages fra til børnene). Lynsteg gulerødder, squash og butternut i ca. 5 minutter. Tilsæt porrer og kød, drys halvdelen af persilleblandingen på, og lynsteg et kort øjeblik. Smag til og server med resten af persilleblandingen.

Osso Buco med mos af butternut squash & parmesan (LCHF)

20.01.2016 af: Tine Kategori: LCHF, Mad, Opskrifter

Ossobuco_butternutmoslchf_thespacebetween

Jeg e.l.s.k.e.r. simremad. Mad smager bare så forbandet godt, når det har ligget og simret i lang tid. Det er nærmest lige meget hvilket stykke kød, det drejer sig om. Jeg gør det både med kylling, oksesteg osv. Denne gang er det dog osso buco. Altså en kalveskank, som er skåret på tværs af benet, så man får den smagfulde marv med. Osso buco betyder faktisk “knoglens hul”, men udskæringen hedder kalveskank. Jeg tror faktisk også man kan få det i en okse-variation?! Jeg køber det normalt på frost i fx Super Brugsen. Sådan en kasse med 1 kg kød koster vel i omegnen af 80-100 kr., så det er ikke en dyr spise.

Når jeg laver simremad, foregår det enten i min stegeso fra Kähler eller i en Römertopf. Jeg følger sjældent en opskrift, men prøver mig bare lidt frem. Tit tømmer jeg bare grøntsagsskuffen og bruger alle de kedelige rester fra ugens løb. Jeg skal dog prøve at give jer en nogenlunde opskrift. Men ellers er det bare at fylde sine favoritgrøntsager i, og den væske, man nu synes om.

Hvis man er striks LCHF så find nogle andre grøntsager, da gulerødder vist ikke er med på den “tilladte liste”. Det bekymrer jeg mig dog ikke så meget om, da 4 gulerødder umuligt kan ødelægge noget;-)

Til simremad hører efter min mening noget mos. I gamle dage ville jeg have lavet en smørfyldt kartoffelmos, men denne gang har jeg eksperimenteret med en mos af butternut squash. Her får man nemlig en kæmpe squash til kun 10 kr. i øjeblikket. Mosen er rørt sammen med parmesan og smør, og hele retten er drysset med gremolata.

Osso Buco med mos af butternut squash & parmesan drysset med gremolata, 2 voksne + 2 børn i 2 dage

Ingredienser
8-9 pæne skiver kalveskank  (beregn 1-2 stykker pr. voksen- denne ret er til 2 dage)
2 store løg
6 fed hvidløg
4 gulerødder
En lille knoldselleri, en pastinak eller en persillerod
3 stængler blegselleri
2 dåser flåede tomater
ca. 100 gr. koncentreret tomatpuré
Ca. 3 dl vand eller tør hvidvin
Ca. 8 dl bouillon
Smør til stegning (olivenolie kan selvfølgelig også sagtens bruges)
Salt og peber

1 butternut squash
100 g smør
150 g parmesanost, revet
Salt og peber

2-3 fed hvidløg
1 bundt persille
Skallen af 1 usprøjtet citron

Fremgangsmåde
Klip 3 steder i kanten af hvert stykke kød, så de ikke “krøller” op når de svitses. Svits dem et par minutter på hver side i en varm nu en stor gryde i rigeligt med smør. Giv dem en omgang salt/peber. Dæk kødet til og stil det til side.
Hak alle grøntsagerne i små tern og svits dem i samme gryde. Tilsæt eventuelt lidt ekstra smør. Lad dem svitse igennem i et par minutter – de skal stadig have bid -, og tilsæt tomatpuré. Tilsæt vin/vand og bouillon. Hæld grøntsagsblandingen i en stegeso. Læg kødet ovenpå i lag – det skal være dækket af væden, hvis det ikke er tilfældet så spæd til med vand.
Sæt stegesoen ind i en kold ovn, og skru op til 100-120 grader. Det er færdigt efter 3 timer, men den kan sagtens klare 5 timer, så bliver den smeltende mør. Kommer man over 5 timer bliver det næsten for mørt (ja det er muligt). Retten smages til sidst til med salt og peber.

Mens osso bucoen passer sig selv i ovnen ordnes butternut squash. Jeg plejer at skære den øverste halvdel af, så jeg har to relle stykker at arbejde med. Jeg skærer skrællen af, og skærer dem i mindre tern. De må gerne være lidt grove. Krydr med salt, peber og olie, og bag i ovnen til de er bløde. Jeg gav dem ca. 1 time. Brun smørret i en gryde. Kom det bagte squash på og rist sammen i 5 minutter. Mos det hele (eventuelt gennem en sigte) og vend revet parmesan i. Smag til med salt og peber. Mosen kan lunes ved svag varme i en gryde, hvis man laver den på forhånd.

Alle ingredienser til gremolata hakkes grundigt sammen til en ensartet masse.

Madplan #9

30.12.2015 af: Tine Kategori: LCHF, Mad, Madplaner, Opskrifter

Madplan_thespacebetween.dk

Torsdag: Chili con carne

Fredag: Pizza med bund af spidskål

Lørdag: Laks med valnødder & squash/gulerødder vendt i avocadocreme
Jeg følger med hos Camilla på “Smag på maden”, og bruger en del af hendes opskrifter. Denne salat fandt jeg faktisk frem til ved en tilfældig Google søgning, da jeg havde nogle avocadoer, der var ved at være for gamle, samt en rest squash. Så jeg kreerede den simple salat, og smed en håndfuld knuste valnødder oven på en lakseside, og bagte den i ovnen i ca. 20 minutter. Efter samme princip som denne mandelbagte laks.

Søndag:  Falafler med tahindip
Dette er på ingen måde min egen opskrift, men en afprøvning af Janes fra madbanditten.dk. Det var et kæmpe hit hos både mand og børn, så jeg kan varmt anbefale den.

Mandag: Hamburgerryg med smørstegte grøntsager

Tirsdag: Rå grønkålssalat med citronsyltede rødløg, ost & valnødder

Onsdag: Kylling med edamamemos & smørstegt spidskål og asparges
Edamamemosen er en af Michelle Kristensens opskrifter fra Go’ Morgen TV. Den er super lækker, og har en dejlig nøddeagtig smag. Jeg lavede blot en helt almindelige stegt kyllingefilet til, og stegte en håndfuld asparges og finthakket spidskål i smør til.

Hamburgerryg med smørstegte grøntsager

29.12.2015 af: Tine Kategori: LCHF, Mad, Opskrifter

Hamburgerryg

Vi får ikke ret tit hamburgerryg, men det har vist sig at være en kæmpe fejl. Ungerne åd nemlig løs, da jeg kogte en hamburgerryg før jul. Sofia spiste vist 3 skiver! Hamburgerryg er jo egentlig ret let at lave. Den passer nærmest sig selv i gryden. Og som bonus koster det ikke særligt meget. Jeg gav vist ca. 70 kr. for en steg på over 1 kg. Og den holdt til 2 dage hos os.

Jeg havde lavet en bunke smørstegte grøntsager til, og ungerne fik ligeledes kartoffelskiver til.

Hamburgerryg med smørstegte grøntsager, 

, 2 voksne + 2 børn (+ kødrester dagen efter)
Ingredienser
Ca. 1 kg røget hamburgerryg
5 hele peberkorn
50 g smør
2 gulerødder
2 porrer
1 peberfrugt
½-1 squash
Urtesalt/salt

Læg hamburgerryggen i en stor gryde, og fyld den med vand. Læg peberkornene i vandet, og kog op. Lad gryden småkoge i ca. 55 minutter. Sluk for varmen og lad stegen trække i vandet i ca. 20 minutter inden den skæres i skiver.
Smelt smørret i en pande, og sauter gulerødderne i et par minutter. Smid de resterende grøntsager i, og giv dem 2-3 minutter mere. De skal ikke tage farve, men blot blive bløde i det. Krydr med urtesalt inden servering.

Chili Con Carne

27.12.2015 af: Tine Kategori: LCHF, Mad, Opskrifter

Chiliconcarne_lchf_thespacebetween

Vi får ret tit noget med hakket oksekød. Det er på menuen hver uge. I stedet for lasagne, bolognaise eller shepherds pie, er dog godt med noget chili con carne. Især når det har simret en hel dag, og er fyldt med lækre bønner og chokolade!

Chili con carne, 2 voksne + 2 børn

Ingredienser
500g. Hakket oksekød
1-2 løg
2 fed hvidløg
2 peberfrugt
1 spsk. stødt chili
1.5 tsk. Stødt Spidskommen
1 tsk. tørret oregano
2 tsk. paprika
2 bouillonterninger
1 ds. Hakkede tomater
2 dl. kogte hvide bønner
25 g. mørk chokolade

Fremgangsmåde
Start med at brune kødet i en pande. Hak og tilsæt løg, peberfrugter og hvidløg – steg det.
Tilsæt krydderier samt tomater,og lad retten simre i 30 minutter.
Tilsæt bønnerne og lad retten simre i endnu 30 minutter.
Salt, peber og chokolade tilsættes, og retten trækker på eftervarmen i op til 10 min. på eftervarmen.
Jeg serverede den på en bund af grønkål, men den kan spises med en klat creme fraiche på toppen;-)

Følg via bloglovin

Follow

Følg via email

Follow

@tinethespacebetween

Kategorier